Breaking News

Heroesinarizona

LED E27 LED Lampen brengen sfeer in huis

Bij lampen wordt meestal als eerste gekeken naar het aantal Watt. Dat staat gelijk aan felheid. Toch zijn er meer factoren die de ervaring van licht beïnvloeden naast het aantal Watt. De kleurtemperatuur speelt een belangrijke rol bij de beleving van licht. Met LED lampen is er een grote variatie in mogelijkheden. Laten we uitgaan van een standaard LED E27 lamp en de mogelijkheden onderzoeken.

 

Kleurtemperatuur bij LED lampen

De kleurtemperatuur gaat van koel ofwel een blauwe gloed naar warm ofwel een rode gloed. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Bij LED lampen van 6000 Kelvin spreek je van een kille kleurtemperatuur, bij een waarde van 1800K kun je een zeer warme kleurtemperatuur waarnemen. Als je een LED E27 lamp hangt met pakweg 2000K is dat vergelijkbaar met kaarslicht. Hang je een LED E27 lamp op met een kleurtemperatuur van 5500K is dat vergelijkbaar met daglicht.

 

Kleurherkenningswaarde bij LED lampen

Naast de kleurtemperatuur is er ook de kleurherkenningswaarde. Een waarde van 100 komt overeen met daglicht. Omdat LED lampen nauwelijks warmteontwikkeling kennen is die waarde niet haalbaar. Bij een LED E27 lamp is een CRI waarde van 80 of hoger uitstekend voor gebruik in huis of op kantoor. Op locaties waarbij een nauwkeurige waarneming van kleur van belang is zul je LED lampen met een CRI waarde van 90 of hoger moeten aanschaffen.

 

Bij de aanschaf van LED lampen, bijvoorbeeld LED E27 lampen die je thuis of op kantoor wilt ophangen, moet je naast het aantal Watt ook rekening houden met de kleurtemperatuur en indien van toepassing de kleurherkenningswaarde.

https://www.leds-depot.be/