Heroesinarizona
Image default
Business / Transportation and Logistics

Een plotter – wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Een plotter is meestal een technisch geavanceerd apparaat dat erg lijkt op een printer. Er zijn echter aanzienlijke verschillen die de plotter voor sommige projecten aanbevelen. Een printer kan alleen vrij kleine papierformaten afdrukken, dat wil zeggen A4-formaat, of A3. Een hoogwaardige plotter daarentegen kan zowel formaten tot A0 als papierrollen bedrukken. Het kopen van een plotter bij Repromat is in principe vrij eenvoudig. Wat extra informatie op voorhand is natuurlijk nooit verkeerd. Ik vertel er graag meer over in dit blog.

Een plotter is er in 4 verschillende soorten

De plotter die u bij Repromat koopt is de snijplotter: Met dit apparaat wordt de afbeelding met een mes in de markerings folie gesneden. Er zijn twee verschillende types. Plotters met een zogenaamd sleepmes en plotters met tangentiële messen worden aangeboden. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Een apparaat met een sleepmes is financieel goedkoper en het zogenaamde “plot” is sneller klaar. Als u materialen wilt gebruiken die moeilijker te bewerken of misschien wel dikker zijn, is het tangentiële mes een voordeel. Hiermee heeft men vele mogelijkheden om het materiaal te verwerken.

Nog meer moois

De foto plotter: Deze wordt gebruikt om fotonegatieven of positieven te produceren. Dit mag echter alleen worden gebruikt in een donkere kamer, zoals het geval is bij de juiste ontwikkeling van foto’s. Deze kan worden verlicht met groen licht. Het neemt echter alleen de overdracht naar het zilverpapier over.

De penplotter: Een dergelijk apparaat wordt gebruikt om grafische voorstellingen in de formaten DIN A3 tot A0 af te drukken. Het is ideaal voor het ontwerpen van lijn georiënteerde representaties, bijvoorbeeld voor coördinatensystemen. Er zijn pennen plotters beschikbaar, waarbij de rail met de pennen over het ingelegde papier beweegt of ook enkele, waarbij het papier onder de pennen beweegt.

De laser plotter: Dit technisch geavanceerde apparaat is een mutatie van de snijplotter. Het mes wordt vervangen door een laserstraal. Dit apparaat maakt het mogelijk om de gebruikte materialen met uiterste precisie te verwerken. De lijnen zijn zeer fijn gevormd. Daarnaast kunt u ook andere materialen met een dergelijke plotter graveren, bijvoorbeeld aluminium of hout. Deze gravure gaat ook lang mee. Het is vermeldenswaard dat de laser is veel zachter voor de materialen.

Vragen?

Vast heeft u na het lezen van dit blog nog een of wellicht meerdere vragen. De professionals van Repromat geven u er graag antwoord op.